ÅPNE VENTILER I VINTER!

Styret har ansvar for å vedlikeholde ventilasjonsanlegget og holde det operativt.

Styret ønsker at andelseiere og beboere skal ha et bevisst forhold til hvordan man skal unngå sopp- og muggskader, og relaterte helseproblemer. 

Vi informerer her om hva den enkelte selv kan gjøre.


Andelseiere og beboere har ansvar for rett bruk av boligen, det vil si:

  • holde ventiler og luker åpne og sørge for rikelig ventilering

  • rense ventiler på kjøkken og bad, inn til felles kanal eller så langt inn som mulig

  • melde fra til styret om problemer

 

Bad

Ventilen skal alltid være åpen. Dersom det for eksempel går lang tid før duggen forsvinner fra speilet på badet etter en dusj, kan det være tegn på at ventilasjonen ikke fungerer som den skal.

 

Kjøkken

Det dannes ofte fukt og kondens på kjøkkenet. Råte og mugg kan oppstå bakom materialer og installasjoner og være usynlig i lang tid. Det er derfor viktig med jevn og god ventilasjon. Ventilene skal være åpne hele tiden, uansett bruk av ventilatorhette.

 

Soverom
Soverommet er viktig. Der ligger vi hele natten og puster. Blir det ikke ventilert, får vi en opphopning av fukt som kondenserer mot kalde yttervegger. Noen gjør forholdene for soppen enda bedre ved å plassere en kommode eller et skap mot ytterveggen. Om man i tillegg ventilerer feil, for eksempel ikke har på varme fordi man vil sove kaldt, eller om man har på varme og setter opp vinduet, noe som gjør at veggen kjøles ned, da kan muggsoppen komme veldig raskt. Vindusventilene skal holdes åpne.

 

Lekkasje og kondens

Fukt oppstår på to måter i bygninger: Enten gjennom lekkasje eller ved kondens.
Kondens kommer blant annet av at folk tetter igjen boligene sine, uten å tenke på ventilering. Sopp- og muggdannelse forutsetter fukt, riktig temperatur og organisk materiale. Organisk materiale er alt som ikke er syntetisk: Trevirke, tekstiler, hud og hår, lo, matrester og skitt. Temperatur og organisk materiale vil alltid være til stede, det er først og fremst fukten man kan gjøre noe med.
 

Vinteren

Det er viktig å merke seg at kondens bare oppstår på bygningsflater innendørs i den kalde årstiden. Det er derfor spesielt viktig å ha god ventilasjon vinterstid. Det som skjer når det blir kaldt ute, er at ventilasjonsluker stenges pga kald trekk og for å spare energi. Resultatet ser vi gjerne ved at det som spares i energi, fås igjen som dårlig inneklima og skade på bygningsmaterialer og -konstruksjoner.

 

Helseproblem

Soppsporer finnes overalt. Men det er først når vi får en opphopning av enkelte soppkulturer, og det dermed skapes en ubalanse, at kroppen reagerer og man for eksempel kan få en allergisk reaksjon. Permanent allergi er også en fare. Fukt i bygninger er et helseproblem. Det er imidlertid ikke forsket nok på området. Folkehelseinstituttet har kun gitt et generelt råd om at synlig fukt og fuktskader, mugg og mugglukt ikke skal forekomme inne.

Rengjøring av ventiler

Skru av ventilen. Trekk en plastpose opp over armen og grav ut fett og støv. Vreng posen av når du er ferdig og kast. Rens ferdig med støvsuger eller børste, før ventilen festes på igjen.